Akıncılar Hareketi - 1970’lerde İslamcı Gençliğin Oluşumu ve Eylem
Akıncılar Hareketi - 1970’lerde İslamcı Gençliğin Oluşumu ve Eylem

Akıncılar Hareketi - 1970’lerde İslamcı Gençliğin Oluşumu ve Eylem

Price : $38.86
Barkod : 9789750530340
:
“Teşkilat bir yandan Parti [Milli Selamet Partisi] tarafından tanınmış belirli bir özerk alan içerisinde hareket edebiliyordu ancak diğer yandan Parti tarafından hoş göru¨lmeyecek hamleler yapmamaya özen göstermeliydi. Gençlik hareketinin u¨lku¨cu¨ harekette olduğu gibi Parti’ye nu¨fuz ederek onu içeriden dönu¨ştu¨rme şansı yoktu, çu¨nku¨ mevcut siyasi elitler söz konusu yukarı doğru hareketliliğin önu¨nu¨ özenle kapatmışlardı... Teşkilat ne tam olarak Parti’nin teşkilatıydı ne de ondan bağımsızdı.”

Milli Göru¨ş’u¨n 1970’lerdeki partisi olan Milli Selamet Partisi’nin gençlik örgu¨tu¨ Akıncılar, Tu¨rkiye’de İslâmcı gençlik hareketinin kritik bir geçiş döneminin aynasıdır. Milliyetçilikle içli dışlı “Milli Tu¨rk Talebe Birliği İslâmcılığından”, daha “yalın” bir İslâmcılığa geçiş su¨recidir bu. İki etkinin, Necip Fazıl’ın ve 1979’dan itibaren İran devriminin damgasını vurduğu, onların yanı sıra yer yer dönemin canlı sosyalist hareketinden de esinlenilen bir arayış dönemi…

Ertuğrul Zengin, emek u¨ru¨nu¨ incelemesinde, bu buhranlı dönemin ideolojik tartışmalarını önu¨mu¨ze seriyor. Bu arada Akıncılar’ın temel meselelerinden birinin de “aksiyon” ortaya koyma, “aktif mu¨cadeleye” geçme isteği ile 1970’lerin ikinci yarısında tırmanan silahlı şiddetten uzak durma kaygısı arasındaki gerilim olduğunu gösteriyor. Akıncılar Hareketi, Akıncı gençlerin toplumsal-ku¨ltu¨rel profili hakkında da oldukça ayrıntılı bir resim çiziyor.
Yazar Adı
Ertuğrul Zengin
Baskı Sayısı
1. Baskı
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Kapak Türü
Karton Kapak
Ölçü Birimi
AD
Basım Yılı
2021
Sayfa Sayısı
350
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli
Ebat Bilgisi
çokebatlı
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN