ORTAÇAĞ GERÇEKTEN KARANLIK MIYDI?
YOKSA BU, HAYAL GÜCÜNÜN BİR ÜRÜNÜ MÜYDÜ?
“Aydınlık Çağlar, okuyucuyu geçmiş hakkındaki önyargılar ve peşin hükümler karşısında mücadeleye çağırıyor. Her ikisi de önemli Ortaçağ tarihçileri olan Gabriele ve Perry, Hollywood filmlerinden gişe rekorları kıran video oyunlarına, Ku Klux Klan’ın terminolojisinden ABD Kongre Binası’na yapılan baskın sırasında sallanan bayraklara kadar uzanan modern dünyaya dair referanslardan yararlanıyor. Rahat bir üslupla keyifli bir okuma sağlıyor.”
-Peter Frankopan
?
Ortaçağ birçok kimse için “karanlık çağlar”ı akla getirir: cehalet, batıl inançlar, vahşet ve kötü hijyen yüzyılları... Ancak Aydınlık Çağlar, bu yaygın efsaneyi yıkarak Ortaçağ Avrupası’nı tüm karmaşıklığıyla yeniden tanımlıyor. Yalnızca savaş ve çöküş hikâyelerine değil, aynı zamanda birbiriyle iç içe geçmiş kültürel ve dini zenginliklere, sanatsal yeniliklere ve entelektüel keşiflere de kapı aralıyor.
• Ortaçağ gerçekten karanlık bir dönem miydi?
• Sanat ve mimarinin, toplumsal ve dini hayattaki yeri neydi?
• Ortaçağ Avrupası’nda günlük hayat nasıldı?
• Kadınlar, sosyal ve siyasi hayatta ne kadar etkiliydi?
Matthew Gabriele ve David M. Perry, bu gibi soruları cevaplarken okuyucuları “karanlık çağlar” düşüncesi yerine, unutulmuş aydınlık bir dünyaya davet ediyor. Aydınlık Çağlar’da, yalnızca siyasi çalkantılarla değil, kültürel süreklilik ve dönüşümlerle de şekillenen bir dönemin karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Sürükleyici ve akıcı bir üslupla yazılmış ve herkesin keyifle okuyabileceği bu eser, bin yıllık zaman diliminde Kuzey Avrupa’dan Akdeniz’e, Asya’dan Afrika’ya uzanan bir yolculuğa çıkartıyor. Ortaçağ’ı romantik mitlerden arındırarak gerçek insan hikâyelerine odaklanıyor.
Aydınlık Çağlar’da, geçmişin karanlıkta kalan ışıklarını keşfedeceksiniz.
Yazar Adı
Matthew Gabriele, David M. Perry
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli