Üzgün değildim. Korkmuyordum. Sadece şunları düşündüm: Nasıl göründüğümün bir önemi yok. Hayattayım. Bunun için minnettarım.
Dr. Fiona’ya baktım bir an. Aramıza bir kutu mendil koymuştu. Ağlamamı beklediğini fark ettim. Belki eski Malala ağlayabilirdi. Ancak hayatınızı kaybetmenin eşiğinden döndüğünüzde, aynada gördüğünüz komik yüz sadece hâlâ yaşadığınızın bir ispatı oluyor.
Ben Malala.
Bu da benim hikâyem.
Yaşadığı bölge Taliban’ın kontrolü altına girdiğinde Malala sadece on yaşındaydı. Taliban müzik dinlemenin suç olduğunu ve kadınların pazara, kız çocuklarının da okula gidemeyeceğini söyledi.
Pakistan’ın terör yüzünden dönüşüm geçirmeden önce oldukça huzurlu ve barışçıl olan bir bölgesinde büyüyen ve ailesinden inandıklarını savunmayı öğrenen Malala, eğitim alma hakkı için savaştı. 9 Kasım 2012’de bu mücadele neredeyse hayatına mal olacaktı. Otobüsle okuldan eve dönerken silahlı saldırıya uğradı.
Kimse hayatta kalacağını düşünmüyordu.
Oysa şimdi barışçıl protestoların sembolü ve Nobel Ödülü kazanan en genç isim. Çoksatan kitabının, özel fotoğraflar ve materyallerle zenginleştirilen genç okurlara özel bu baskısında çocukluğundan beri dünyayı değiştirmek isteyen ve bunu yapmayı başaran bir kızın sıra dışı öyküsünü ilk ağızdan dinliyoruz.
Malala’nın hikâyesi umuda, mucizelere ve bir gencin çevresindekilere dünyayı değiştirme azmi aşılayabileceğine inanmanızı ve dünyaya farklı bir açıdan bakmanızı sağlayacak.
Fark yaratma cesaretini gösteren bir genç kızın etkileyici ve kişisel portresi.
Publishers Weekly
Okula devam etme çabaları ve sonrasında göğüs gerdiği saldırılar çok güçlü bir hikâye yaratsa da Yusufzay, günlük hayatını Pakistanlı sıradan bir kız kadar canlı bir dille yazıyor Yusufzay’ın duru anlatısı, çok sayıda genç okuru öyküsü ve misyonuyla tanıştıracak.
Booklist
MALALA YUSUFZAY, kızların eğitim alabilmesi için yürüttüğü kampanyalarına on yaşındayken, Svat Vadisi teröristler tarafından saldırıya uğradığında eğitim hakları gasbedilince başladı. 2009’da BBC Urdu için Taliban yönetimi altındaki hayatı anlatan yazılar yazdı ve Pakistan’daki eğitim sistemini ele alan bir New York Times belgeselinde rol oynadı.
2012 yılının Ekim ayında Taliban tarafından hedef alındı ve okuldan evine dönerken vuruldu ama hayatta kaldı ve eğitim kampanyalarını sürdürdü.
Malala, cesareti ve verdiği mücadele nedeniyle 2011 yılında Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’ne aday gösterildi ve Pakistan’ın ilk Ulusal Gençlik Barış Ödülü’nü kazandı. Malala, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen en genç isim oldu ve içlerinde 2013 yılı Ulusal Çocuk Barış Ödülü, Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü ve Uluslararası Af Örgütü Vicdan Elçisi Ödülü’nün de yer aldığı sayısız ödüle layık görüldü.
Birmingham’da yaşayan Malala, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Malala Vakfı aracılığıyla eğitim alma hakkını savunmaya ve eğitim hakkının dünyanın her yerindeki destekçilerine yardımcı olmaya devam ediyor.
PATRICIA McCORMICK, genç okurlara yönelik romanlar da dâhil olmak üzere eleştirmenler tarafından çok başarılı bulunan pek çok kitaba imza attı. İki kez Ulusal Kitap Ödülü finalisti oldu. Eşiyle birlikte New York’ta yaşıyor.
Yazar Adı
Malala Yusufzay ve Patricia Mccormick
Çevirmen
Bora Serkan Yavuz
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli