Efsanevi motiflerle bezenmiş Türk sanatı, mitolojisi ve kültüründe hem korkulan hem de saygı duyulan “böri”, yani kurt, doğanın gücünü ve gizemini temsil ederken aynı zamanda insanın ruhsal dünyasının derinliklerinin de tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır. Güçlü bir sembol olarak binyıllardır varlığını sürdüren bu hayvan, Türk kültür, sanat ve mitolojisinde başat bir yer edinmiş ve kurtta “kurttan fazlasını” gören Türkler, çeşitli zaman dilimlerinde başta hem siyasal hem sanatsal olmak üzere birçok alanda önemli bir imge olarak kullanmışlardır.
Sanat tarihçiliğimizin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, yedi ana başlık altında Proto-Türk devirlerinden Hunlara, Göktürklerden Uygurlara ve Türk-İslam devirlerinden Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar doğada görülen kurttan bağımsız, Gök’le ilişkili, dolayısıyla tanrısal varlık olan “böri”nin izini, yaklaşık 250 görsel malzemeyi de işleyerek sürmektedir.
Bir Türk İkonu: Böri, kurt imgesinin Türk sanatı, kültürü ve mitolojisindeki kökenlerini ve dönemsel değişimlerini kozmolojik, mitolojik, dinî ve edebî kaynakların yanı sıra yazıtlar ve söylenceler üzerinden incelemekle kalmayıp aynı zamanda işlenen dönemlerin diğer kültür, sanat ve mitolojilerindeki kurt imgelerinin yansımalarını da gözler önüne sermektedir.
Alanındaki en kapsamlı, ilk ve tek eser olma özelliğini haiz bu kitap, uzun yıllar İslam öncesi ve İslam sonrası Türk sanatı, Türk mitolojisi, Türk sanatında ikonografi, hayvan sembolizmi ve daha birçok alanda onlarca eser kazandıran yazarı Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan ve son “Böri” Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilerek münevver Türk milletinin takdirine, özenli neşriyle sunulmuştur.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli