İşi gücü okumak, anlamak ve anlatmak olan bir vaizenin, okuduklarının küçük bir kısmı üzerine aldığı notları bulacaksınız bu kitapta.
İnsanlarımızın bir kısmına göre bir vaize olarak din dışı kitapları ne kadar okuyor ve bunlardan ne kadar alıntı yapıyorsanız o kadar aydınsınız ve sözünüze itibar edilir. Bir kısmına göre ise bu kaynaklara ne kadar başvuruyorsanız o kadar kompleksli ve o kadar şaibelisiniz demektir.
Bu kitapta adı geçen kitapların sıralaması bir şey ifade etmiyor. Kitabın dinî, edebî, ticari önemi ya da bir okur olarak beni etkileme gücü dâhil olmak üzere hiçbir sıralama gözetilmedi.
Bu kitapta bir vaizenin okuduğu kitaplarda ne gördüğünü öğrenmiş olacaksınız. Bütün dünyası insanlar ve kitaplar üzerine kurulu bir vaizenin insanlar ve kitaplar arasındaki benzerlikler konusunda neler okuyabildiğini de göreceksiniz.
Hiç düşündünüz mü bir vaize neler okur?
KABUL etmeliyim ki üzerimde biraz “İnanç cehaleti” yok değil. “Vaizi” biliyordum da bir de “vaize”nin olduğunu daha geçen yıl öğrendim. Dilimin ucundan, onu bile erkek üzerinden tarif etmek geliyor. “Kadın vaiz...” Oysa biraz düşününce doğrusunu buluyorsunuz. “Vaaz veren kadın...” Bu hafta başında çok ilginç bir kitap keşfettim. “Bir Vaizenin Okumaları.” Yazarı Fatma Bayram...
1963 doğumlu. Kadıköy İmam Hatip Lisesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okumuş. 1990’dan beri Diyanet İşleri Başkanılğı’nda vaize olarak çalışıyormuş. “Bir vaizenin okudukları kimi ilgilendirir” diye başlıyor kitabına. Beni çok ilgilendirdi.
Kitabı satır satır okudum. Önyargılar, kırılması en güç putlardır. İtiraf edeyim şaşırdım. Sürprizlerle dolu güzel bir şaşkınlıktı. Size bir vaizenin neler okuduğunu, okuyabileceğini o yüzden anlatmak istiyorum.
Ertuğrul Özkök, 31 Ekim 2013, Hürriyet Gazetesi
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli