Bu¨yu¨k keşifleriyle bilim du¨nyasına ışık tutan; matematik, trigonometri, astronomi, fizik, tıp, tarih, coğrafya, jeodezi, din, filoloji gibi alanlarda onlarca eser veren ve “evrensel deha” olarak anılan Biruni, Tu¨rk İslam coğrafyasının yetiştirdiği en kıymetli âlimlerden biridir.
Çağdaş Özbek edebiyatının öne çıkan isimlerinden İsacan Sultan, Ebu¨’r-Reyhân el-Biruni’nin buluşlar, kaybedişler, seferler, göçler, yu¨kseliş ve yıkılışlar arasında, ilim peşinde geçen hayatını; usta bir hikâye anlatıcısının kalemiyle anlatıyor. Biruni’nin tecru¨belerinden taşıp zafer ve seferlerle zaman ve mekân bakımından genişleyen, Sultan Gazneli Mahmut ile yeni katmanlar kazanan, 10. ve 11. yu¨zyıllarda yaşamış, Biruni ile yolu kesişmiş u¨nlu¨ âlimlere uzanan, Harezm’den Cu¨rcan’a, Rey’e, Horasan’a ve Hindistan’ın u¨cralarına varan anlatı, şehirler, şairler ve savaşlar aşıp uçsuz bucaksız bir masal-u¨lkeye dönu¨şu¨yor.
“Âlime hu¨rmet eden âdem, peygambere de hu¨rmet etmiş gibi olur.” hadisişerifini şiar edinerek ilmin, âlimin, ulemanın kıymetini gözler önu¨ne seren bu göz alıcı zenginlikteki roman, bugu¨ne sesleniyor ve şöyle soruyor: Yolumuzu aydınlatacak ilim sahibi rehberlere ne zaman kulak kesileceğiz?
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli