Buraya ayak bastım, siliniyor şimdi ayak izim.
Örtün üzerimi, üşümesin. Heykelim.
İlhan Durusel’in yeni şiir kitabı Bizans’ın İncesazı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.
Bizans’ın İncesazı’nda İlhan Durusel zamanın gizlediklerini dile dökme sanatını geliştiriyor. Toplumsal tarihten kişisel tarihe uzanan şiirlerde bir yaşam kesiti, bir duyarlık, bir öykü öne çıkarıyor. İlhan Durusel yazıyla yaşam, güncelle bellek, şiirle düzyazı arasında yepyeni tınılar çıkarıyor, şiirsel ezgiler yaratıyor.
İlhan Durusel önceki şiir kitabı Dil Tutulması ile geçtiğimiz günlerde Vedat Türkali Ödülü’nü almıştı.
İlhan Durusel 1965’te Ayvalık’ta doğdu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Edebiyat öğretmenliği yaptı (1988-94). 1994’ten beri eşi Francesca ile birlikte Pennsylvania’da yaşıyor. Lehigh Üniversitesi Kütüphanesi’nde arşiv ve nadir kitaplar bölümünde çalışıyor. Öykü, şiir ve yazılarından bazıları Sombahar, Cumhuriyet Kitap, kitap-lık, Mesele, Sarnıç, Notos, Öykülem, Granada, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Askıda Öykü ve Japonya dergilerinde, bir öyküsü Kanada’da çıkan edebiyat dergisi Descant’ın Türkiye seçkisinde yayımlandı.
Şiir: Kısa Kısa Kıssalar (2015), Dil Tutulması (2019), Bizans’ın İncesazı (2021).
Öykü-Anlatı: Alınyazım Kılavuzu (1998), Karakalem Requiem (2003), Süslü Nesir – Selçuklular İçin Güzel Sözler (2007), Gül Öksüren Melek (2012), Yavaş Ateş (2016), Defterdar – Evlat Katli İçin El Kitabı (2018).
Deneme: Blöf Kitap (Tansu M. Gülaydın ile, 1998), Otlar Çağırıyor (2014).
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli