Cumhuriyetimizin 100. yılında medyada kullanılan terim ve kavramları ortaya koyan bu çalışma; TRT'nin Emekli Başspikeri, Diksiyon ve Nefes Eğitmeni Şener Mete'nin spikerlikle başlayan ve eğitim dâhil yayıncılığın birçok alanında yaptığı görevlerde 42 yıl içinde edindiği bilgilerin çoğunun alfabetik dizin biçiminde bir araya getirilmiş sonucudur. Yayına çıkan ya da bir yayının çeşitli noktalarında görev alan kişilerin yaptıkları işler ve yayıncılık mesleğinde kullandıkları birçok terimin doğru telaffuz biçimlerinin yer aldığı bu çalışma, tanımların ötesinde mesleki bilgileri de yansıtmaktadır. Ayrıca Türkçenin genel yapısı, Türk dilleri, Türkçe konuşan ülkeler, tarihte iz bırakmış sözlükler, dilimizdeki eş sesli ve eş anlamlı sözcüklerin anlam ve telaffuzları da diğer maddeler gibi sıralanmıştır.
İletişim, etkileşim, yayın, yayıncılık, gazete, radyo, televizyon, telefon, bilgisayar, sosyal medya ve yapay zekâ ile ilgili çok fazla terimi ve kavramı içeren bu kitapta; yazım kuralları, haber yapımı ve yazımı, program yapımı ve yazımı, röportaj teknikleri, anons biçimleri ve bunların yanı sıra kamera, kameramanlık ve kamera çekimlerinde kullanılan birçok kavramı da bulacaksınız.
Bunlar haricinde çalışmada nefes alma biçimleri, Türkçenin sesleri, birbiriyle karıştırılan kelimeler, vurgu, tonlama, ulama, metin değerlendirme, anonslar gibi mikrofona konuşanların bilmesi gereken birçok kavram; genel hitabet kuralları, sohbet ve konuşmanın diğer unsurlarının yanı sıra sosyal medya, mesajlaşma, telefonda konuşma kuralları da kitapta yer alan konulardandır.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli