Büyük Türkçe Sözlük'ün yeni şeklinde, çeşitli taramalar sonucu elde edilen veya kullanımı yeni yaygınlaşan kelimeler yanında, daha önceki baskılarda yer almayan bazı deyim-terkip ve atasözleri de yer alıyor.
Yusuf Has Hacib'den bu güne 500 şair, yazar, ilim ve fikir adamından seçilmiş onbinlerce örnek cümle sözlüğe büyük bir zenginlik katıyor. Ortaya koydukları eserlerle dilimizin, edebiyatımızın bugünlere gelmesine hizmet eden 500 isim içinde Yunus Emre, Fuzulî, Bâkî, Nabî, Nef'î, Neşatî, Şeyh Galib, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Evliya Çelebi, Ömer Seyfeddin, Mehmed Âkif, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Refik Halit, Reşat Nuri, Peyami Safa, Kemal Tahir, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra… gibi büyük şair, yazar ve edebiyat adamları yanında, Nureddin Topçu, Ömer Nasuhi Bilmen, Cemil Meriç, Şekip Tunç, Hilmi Ziya Ülken, Erol Güngör,Turgut Cansever gibi ilim ve fikir adamlarının, hukukçuların, mimarların, gazete yazarlarının cümleleri anlamlarımızın şahidi olarak sözlüğü mükemmelleştiriyor.
D. Mehmet Doğan, modern sözlükçülüğümüzün başlangıcı olarak kabul edilenKamus-ı Türkî'nin yayınlanışının üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, Türkçenin sözlük meselesinin tam mânasıyla hâlledilemediği, 1940'larda ortaya konulan daraltılmış-ideolojikleştirilmiş, tasfiyeci resmî sözlük anlayışının dilimize ciddi mânada zarar verdiği, hâlâ üstesinden gelinemeyen sıkıntılara yol açtığı görüşünde.
Büyük Türkçe Sözlük'ün ideolojik saplantıları kıran, sapmaları doğrultan, yanıltmaları boşa çıkaran “doğru bir sözlük” olduğunu söyleyen Doğan, eserin kelime kadrosunun zenginleştirilmesi yanında, örnek metinlerle/şahitlerle desteklenmesiyle daha mükemmelleştirildiğini belirtiyor. Büyük Türkçe Sözlük, yeni baskısıyla günümüz Türkçesinin en mükemmel ve zengin sözlüğü olma özelliğini daha da pekiştiriyor.
Okuyucular, Büyük Türkçe Sözlük'ün yeni baskısıyla birlikte elektronik sürümünü (CD) de temin edebilecekler.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli