Genleri inceleyen teknoloji ucuzladıkça, milyonlarca insan kendilerini kayıp ebeveynlere, uzak atalara, etnik kimliklere bağlamak için genetik testler istedi. Oysa Zimmer’in açıkladığı gibi “Her birimiz, birçok atamızdan gelen DNA parçalarının bir araya getirilmiş bir karışımını taşıyoruz. Her parçanın kendi soyu vardır ve insanlık tarihi boyunca farklı bir yol izler. DNA’mızın çoğu kim olduğumuzu –görünüşümüzü, boyumuzu, eğilimlerimizi– akıl almaz derecede ince yollarla etkiler.” Kalıtım sadece ebeveynden çocuğa geçen genlerden ibaret değildir. Kalıtım, tek bir hücrenin vücudumuzu oluşturan trilyonlarca hücreye yol açmasıyla kendi bedenlerimizde de devam eder. Kalıtımın ne olduğuna dair yeni bir tanıma ihtiyacımız var ve Carl Zimmer’in anlaşılır anlatımı ve hikâye anlatıcılığı sayesinde bu olağanüstü öykü bunu sağlıyor.
“Zimmer bir rüya gibi yazıyor, insanların yoğun bir şekilde dokunaklı hikâyelerini sunuyor. Bu kitaba bayıldım.”
–Robert Sapolsky, Stanford Üniversitesi, Davranış kitabının yazarı
“Kimse bilim hakkında Carl Zimmer’dan daha iyi yazamaz. Bilgilendirici olduğu kadar eğlendirici de olan Zimmer, bilimin keşiflerini son derece etkileyici insan hikâyelerine dönüştürüyor. İşte tadı çıkarılacak bir kitap.”
–Neil Shubin, Chicago Üniversitesi, İçimizdeki Balık kitabının yazarı
“Genlerden kişiliğe kadar her özelliğin bir kuşaktan diğerine aktarılması biyolojinin en temel, karmaşık, yanlış anlaşılan ve yanlış kullanılan muammalarından biridir. Zimmer bu güzel yazılmış, keyifli başyapıtında tarih, otobiyografi ve bilimi bir araya getirerek kalıtımın gizemlerini ve neden önemsememiz gerektiğini açıklıyor. Bu kitabı elimden bırakamadım ve şiddetle tavsiye ediyorum.”
–Daniel E. Lieberman, Harvard Üniversitesi, İnsan Vücudunun Öyküsü kitabının yazarı
“Zimmer doğuştan bir hikâye anlatıcısı. Yoksa kalıtsal bir hikâye anlatıcısı mı? Bu kitaptaki ilham verici ve yürek parçalayıcı öyküler, önceki kuşakların bize neler aktardığı ve bizim neleri aktarabileceğimiz konusunda temelden yeni bir bakış açısı oluşturuyor.
Olağanüstü bir kitap ve büyük bir başarı.” –Daniel Levitin, Müziğin Etkisindeki Beyin kitabının yazarı
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli