Elinizdeki kitap, dört denemeden olusuyor. “Latin Amerika’da Feodalizm ve Kapitalizm” 1971’de Left Review’de, “Politigin Özgünlügü” 1975’te Society dergisinde yayimlanmisti. Öteki iki deneme, “Fasizm ve Ideoloji” ile “Bir Halkçilik Denemesi” ilk kez bu kitapta yer alan denemeler.
Ilk Türkçe baskisi 1998’de, Ideoloji ve Politika basligiyla Belge yayinlari tarafindan yayimlanan Marksist Teoride Politika ve Ideoloji Kapitalizm-Fasizm Halkçilik, polemik uslubuyla yazilmis bir kitaptir. Laclau, kitapta yer alan denemelerinde 1970’li yillarda Andre Gunder Frank’in feodalizm-kapitalizm, Immanuel Wallerstein’in üretim biçimi-ekonomik sistem üzerine görüslerinin elestirel degerlendirmesini yapiyor. Nicos Poulantzas’la Ralph Miliband arasinda süren devlet, devletin göreli özerkligi tartismalarina ikisinden de farkli bir açidan katiliyor.
Kitap, “üretim iliskileri”, “üretim biçimi”, “toplumsal formasyon”, “devlet”, “siniflar”, “siyaset“, “ideolojik devlet aygitlari”,“devletin göreli özerkligi”, “sinif hareketi-halk hareketi”, “hegemonya” vb. basliklarinda ortaya koydugu soru, tez ve elestirilerle siyaset teorisine ilgi duyanlari bu çok sözü edilen konular üzerinde yeniden ve baska türlü düsünmeye özendiriyor. Kitabin yeni baskisi, okuyucuya yazildigindan 40 yil sonra, Laclau’nun soru ve tezlerini yasanmis pratigin sinavindan geçirerek tartma olanagi sagliyor.
Kitapta sorgulanan, elestirilen, yeni yaklasimlar gelistirilen sorunsallar, bunlara Laclau’nun verdigi yanitlarin dogrulugu yanlisligi bir yana, Marksist siyaset teorisi açisindan kritik önemlerini koruyorlar: Üretim biçimi-ekonomik sistem kavram ve tanimlari, sinifsal olusumlarda ekonomi-siyaset-ideoloji iliskisi, halk hareketi-sinif hareketi vb.
Laclau’nun Erich Fromm’dan aktardigi su sözler ise, birey insanin 1930’lu fasizm yillarinda oldugu gibi bugün de yüz yüze oldugu evrensel ikilemi özetliyor: “Birey, ya…sevgi ve üretici çaba sayesinde dünyayla bütünlesecek ya da kendisi disindaki kuvvetlere kör bir sekilde bagli kalmak suretiyle güvenlik arayacaktir ki bu da onun özgürlügünü ve bireysel bütünlügünü kaybetmesine sebep olacaktir.”
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli