Kitap Tanitim Yazisi :
Prof. Dr. Ihsan Süreyya Sirma tarafindan hazirlanan ve uzun süredir yayinlanmasi merak ve heyecanla beklenen Müslümanlarin Tarihi isimli eser 5 cilt olarak yayinlandi.
Islam Tarihi üzerine çalismalariyla bilinen ve 40 yili askindir hem yetistirdigi ögrenciler hem de yayinladigi kitaplarla onbinlerce kisi üzerinde önemli etkileri olan Ihsan Süreyya Sirma Hoca, ‘hayatinin eseri’ mesabesinde olan çalismasini tamamladi ve bu degerli eser Beyan Yayinlari tarafindan yayina hazirlanarak okuyucularinin istifadesine sunuldu.
Yayin dünyasinda, tek kisi tarafindan hazirlanan ve Müslümanlarin siyasi tarihini Hz. Âdem’den günümüze kadar inceleyen ikinci bir örnegin olmayisi, bu çalismayi daha da anlamli kiliyor.
Ihsan Süreyya Sirma hoca bu çalismasinda, sadece dünya Müslümanlarinin tarih boyunca hangi devlet isimleri altinda ve kimler tarafindan yönetildiklerini anlatmiyor ayni zamanda yaptigi yorumlarla geçmiste yasananlarin günümüzdeki anlamina da isaret ediyor ve bundan nasil dersler çikarmamiz gerektigine dikkat çekiyor.
Müslümanlarin Tarihi’nin 1. cildi, “Tarih Nedir?” sorusunun cevabini aramayla basliyor. Tarihin, Kur'an'dan ayrilmasi mümkün olmayan, onunla kâim, insani ideale götüren bir ilim oldugu vurgulaniyor. Âdem (a.s) ile baslayip kiyamete kadar devam edecek olan tarihin, sadece okullarda okutulan geçmis hadiseler kronolojisi olmadigini; bilâkis insanoglunun yasamiyla çok yakindan ilgili ve yasanan hayatin kendisi olduguna dikkat çekiliyor. Daha sonra tarihin temel kaynaklarindan biri sayilan Kur’an ayetlerinden hareketle ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’in hayatindan baslayip tüm peygamberlerin hayatlari anlatiliyor.
Müslümanlarin Tarihi’nin 2. cildi, Hz. Muhammed’in Islam’i teblig görevini üstlenmesiyle basliyor. Islâmî tebligin kolay olmadigi, iskence çekmeden, ezâ görmeden bu ilâhi görevin yerine getirilemedigi, Sünnetullah’in bu oldugu anlatiliyor. Islâmî teblig yüzünden sadece Hz. Muhammed (s.a.s) ve ashabinin degil, onlardan önceki peygamberler ve onlarin ümmetlerinin de bu ugurda iskence çektikleri vurgulaniyor. Daha sonra Hz. Muhammed (s.a.s)’in Medine’de geçen son on senelik peygamberlik döneminin hem sosyal yapilanma hem de askerî cihâdla/savasla geçtigi anlatiliyor. Cihâdin gayesinin insanlari zorla Müslüman yapmak olmadigi, tek amacin Allah’in mesajinin insanlara ulastirilma gayreti oldugu, bunu önlemeye çalisanlarla mücadele edilmesi gerektigi vurgulaniyor.
Müslümanlarin Tarihi’nin 3. cildinde, Hz. Peygamber’in vefatindan sonra hilafete seçilen Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin yasadigi dönem ile daha sonra yönetimi ele geçiren Emeviler’in saltanat dönemi inceleniyor. Müslümanlarin ilk yöneticileri olan ve daha sonra gelecek yöneticiler için en uygun model oldugu için “Örnek Halifeler Dönemi” olarak anilan bu dönemde görev yapan Halifeler’in yönetime getirilisleri ve Islam Devleti’nin temellerinin atildigi süreç anlatiliyor. Ayrica, daha Hz. Osman hayatta iken halifeligi düsünmeye baslamis olan Muaviye’nin bir vali olarak devlet baskani olan Hz. Ali'ye itaat etmeyisinin ictihâd olarak degerlendirilemeyecegine dikkat çekiliyor ve bu uygulama ile Müslümanlarin Tarihi’nde bir kirilma yasandigi ve saltanat döneminin basladigi vurgulaniyor.
Müslümanlarin Tarihi’nin 4. cildinde, Emeviler dönemini sona erdiren Abbasiler’in saltanat dönemi ile Endülüs Emevileri, Selçuklular ve Haçli Seferleri inceleniyor. Bu dönemde Islami fetihlerin devam etmesine ragmen birçok Islâmî kav¬ramin su¬lan¬di¬ril¬ip öz anlamindan saptirilmis oldugu vurgulaniyor. Özel¬lik¬le, dev¬le¬t yönetimi ve sal¬ta¬na¬t sistemi ile “ulü'l-emr” mü¬es-se¬se¬sinin, dev¬let bas¬kan¬la¬ri¬nin oyun¬ca¬gi ha¬li¬ne ge¬ti¬ril¬mis olduguna dikkat çekiliyor. Kla¬sik ve mo¬dern dönemlerdeki sal¬ta¬nat¬lara ait dik¬tatörlükle¬ri¬n, kut¬sal ai¬le ya da zümre im¬ti¬yazlarinin, zin¬de güçler do¬ku¬nul¬mazli¬klarinin Islam disi oldugu vurgulanmaya çalisiliyor.
Müslümanlarin Tarihi’nin 5. cildinde Osmanli Devleti inc
Yazar Adı
İhsan Süreyya Sırma
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli