BİZİ İZLİYORLAR
BİLGİ GÜÇTÜR VE ÖNEMSİZ BİLGİ DİYE BİR ŞEY YOKTUR!
Nazi Almanyası’nda bilgisayar, internet, elektronik posta, cep telefonu ve sosyal medya gibi gelişmeler olsa ne olurdu? Peki ya bunlar da halkı izlemek için kullanılsaydı? Bildiğiniz her şeyi unutun çünkü tarih yeniden yazılıyor.
Weimar 1942: Bilgisayar programcısı Helene Bodemkamp ulusal güvenlik kurumu olan NSA’da çalışmaktadır ve Reich’ın tüm halkı takip edebilmesi için programlar yazmaktadır. Fakat hayatının aşkının ordudan firar etmesiyle, yaptığı işe dair içinde şüphe oluşmaya başlar. Sevdiği adama yardım etme çabası sonucunda hem rejimle sorunlar yaşar hem de hükûmetin izleme tekniklerini kendi çıkarları için kullanan ve sınırını gittikçe aşan iş arkadaşı Eugen Lettke’ye karşı güç oyunları oynamak zorunda kalır.
“Çalışmalarımızı iki farklı temelde gerçekleştiriyoruz,” diye söze başladı August Adamek yumuşak ve etkileyici sesiyle. “Birinci kısım oldukça açık: Reich çapında toplanan bilgilere erişimimiz var ve bu verileri çeşitli şekillerde kullanıyoruz. İnsanların yazdığı her şeyi görebiliyoruz, tıpkı Reich topraklarındaki tüm elektronik yazışmaları okuyabildiğimiz gibi. Tüm banka hesaplarını kontrol edebiliyor, her telefonun yerini saptayabiliyoruz. İnsanların hangi televizyon kanalını izlediklerini, hangi radyo kanalını dinlediklerini takip edip tüm bu verilerden sonuçlar çıkarıyoruz. Aynı şekilde Alman Forumu’nda yapılan tüm tartışmaları takip ediyoruz, burada bir şekilde Führer’i, Parti’yi ya da nasyonal sosyalizmi eleştirenleri tespit edip gerekli makamları bilgilendiriyoruz.”
“Andreas Eschbach tarihî bir bilim kurgu kitabı yazmış. Olaylar geçmişte gerçekleşiyor ama dijital kontrol ve değerlendirme gibi güncel konular işleniyor. Bu da okurlarda ilk başta nahoş duygular uyandıracak ancak sonrasında heyecanla okuyacaklardır.”
Axel Kremp, Badische Zeitung
“NSA olağanüstü bir kurguyla bezeli, heyecanla okunacak bir roman ve entelektüel bir hazine.”
Denis Scheck, Druckfrisch
“Eschbach toplumları etkileyen ve onlara yön veren konuları nasıl ele alacağını çok iyi biliyor.”
Waiting on Wednesday
“NSA’da okurları teknik kurgu ile tarihsel gözlemin birleşiminin yanı sıra vurucu bir son bekliyor.”
c’t magazin für computer technik
Yazar Adı
Andreas Eschbach
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli