İnsan, nerede yaşayacağını nasıl seçer?
Hangi şehir? Hangi semt? Hangi sokak?
Ya da hangi yarım küre?
Afrika’ da? Belki Güney Kore ya da Fransa’ da?
Herkesin rotası evine çıkıyormuş;
Peki, evimiz nerede?
Yaşayacağı şehri, yaşamak istediği şehirleri fotoğraflayarakbulmaya çalışan bir fotoğrafçı kadının hikâyesinin ilk ikilem rotası, yaşadığında mutlu olacağına inandığı iki şehirde geçiyor;
Paris ve Beyrut.
ÖZGEÇMİŞ
Biyografi
DİLAN BOZYEL
1985, Diyarbakır doğumlu Dilan Bozyel on dokuz yaşına dek Diyarbakır’ da yaşadıktan sonra yirmili yaşlarının başında İstanbul’ da işletme eğitimi aldığı yıllarda müzik dergilerinde röportör olarak çalıştı. İstanbul’daki eğitiminin üçüncü senesinde, Diane Arbus’ un fotoğraflarıyla tanışınca, fotoğrafçılığın büyüsüne kapılıp eğitim hayatını fotoğrafçılık üzerine tamamlamaya karar verdi ve Londra’ da başvurduğu fotoğraf ve sanat akademisine kabul edildi. Fotoğrafçılık eğitimine ek olarak reklam ve pazarlama eğitimini de tamamladıktan sonra Vice Magazine başta olmak üzere İngiltere menşeli kültür, sanat ve müzik dergilerine fotoğraf çekimleri gerçekleştirdi. Fotoğraf çalışmalarıyla adını duyuran sanatçı, 2010 senesinde Diesel markasının Be Stupid kampanyasının reklam çalışmasında ismini toplumsal standart başarı kurallarını yıkarak duyurmayı başaran 50 genç sanatçıdan biri seçilerek markanın global reklam yüzlerinden biri oldu.
Dört yılın ardından İstanbul’ a dönüş yaparak; fotoğrafçılık hayatını Türkiye merkezli olmak üzere Dünya’ nın çeşitli yerlerinde sürdürmeye devam eden sanatçı; medya sektöründeki birçok sanat, reklam ve moda dergisinin fotoğraf çekimlerini yapmakta. Üniversiteler başta olmak üzere birçok şehirde söyleşi, seminer ve atölyeler aracılığıyla fotoğrafçılık ve sanatın günlük hayatımıza olumlu gücünü daha çok kişiye yaymaya çalışmakta.
Sanatçı, 2013 yılında hazırladığı Karışık Aklım ve Dunning-Kruger Sendromum isimli fotoğraf çalışmasıyla İstanbul Modern Sanat Müzesi koleksiyonuna dâhil oldu. Küratör Döne Otyam’ın teklifi üzerine 2015 Mayıs ayında gerçekleşen 3.Mardin Bienali’ ne ‘Şahmeran’ın Ortanca Kızı’ adlı eseri ile Fikret Otyam anısına düzenlenen ‘Gide Gide Fikret Otyam’ ın Ardından’ karma sergisinde çocuk gelinler sorununa dikkat çekmek için 2010 senesinde hazırladığı fotoğraf çalışması ‘Babam Beni Sevmiyor’ adlı eseri ile Müzikotek tarafından hazırlanan ‘Sözler: Barış Manço’ sergi ve kitabına ‘Can Bedenden Çıkmayınca’ adlı eseri ile katılmış olan sanatçı, 2016 Venedik Sanat Fuarı’ na da ‘Kimseye Etmem Şikâyet’ adlı eseri ile katıldı. 2017 yılında Mastercard ve Sade Kolektif işbirliğiyle ‘Paha Biçilemez Yüzleriyle İstanbul’ fotoğraf kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Disney ve Unicef’ in ortak düzenlediği kız çocuklarına eğitim fonu amaçlı sosyal sorumluluk global projesi Dream Big Princess (#HayalleriniYaşaPrenses) için Türkiye adına seçilen kadın fotoğrafçı oldu. 2018 yılında ise fotoğrafçı kimliğiyle kamera karşısına geçerek doğal güzellik akımının yeni trendi olan filtresiz selfie hareketi içerikli Samsung Türkiye’ nin #GerçekBen global kampanyasının dijital reklam yüzü seçildi. 2019 yılında Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ( TFMD ) tarafından düzenlenen Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde birincilik ve ikincilik ödüllerinin sahibi oldu. Aynı yıl içinde sanatçı, Dünya gündemi arşivine eklenen; 1854 Media, British Journal of Photography ve Magnum Ajansı’ nın her yıl düzenlediği ortak projesi Portrait of Humanity isimli iki yüz fotoğraflık arşiv kitabının 2019 sayısına İstanbul’ da çektiği fotoğraflarından biriyle yer almaya hak kazandı.
2015’ ten bu yana aylık edebiyat ve kültür - sanat dergisi olan Kafa Dergisi’ nde düzenli olarak her ay fotoğraf hikâyeleri yazmaya ve 2019 Mayıs ayında pazarlama ve reklamcılık sektörünün önde gelen dergisi MediaCat ekibine katılarak usta sanatçılarla üretim disiplini üzerine röportaj serisi hazırlamaya devam eden; İstanbul, Ankara, İzmir şehirleri başta olmak üzere yurtiç
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli