Bir devrimin basina gelecek ilk sey muhalefettir.
Öncelikle yikilan düzenin kalintilari düsmez yakasindan. Tarihin tekerini tersine çevirmeye çalisanlardan kurtulmak için verilen var olma mücadelesi devrimin saflarinda gedikler açar, cesaret kirar, zihinleri karartir. Bu atmosfer devrimin asiri hizli gittiginin, hatta durmasi gerektiginin en nihayetinde varacagi yere vardiginin düsünülmesi için oldukça bereketlidir.
Rusya'da 1917 proleter devrimi üç yil süren iç savastan zaferle çikmisti ancak harap olmus ve kaynaklarini neredeyse tüketmisti. Devrimi yapan isçilerin önemli bir kismi cepheden dönememis, dönenler de takatsiz kalmisti. Yardima gelecek dünya devriminden umudu kesmeye baslayan isçi sinifi Sovyetlerdeki agirligini yitirerek, iktidari, giderek bürokratiklesen devlet aygitina kaptirdi.
Devrim artik dev bir memur kitlesinin elindeydi. Gittikçe artan ayricaliklarini istikrara kavusturmaya can atan bu habis kitle, bir yandan, kendisine mal ettigi iktidari isçi sinifina karsi ilelebet elinde tutmanin yollarini ararken, beri yandan da yeniden güçlenen burjuvazinin rekabetini kirmaya çalisiyordu.
Iste bu kosullarda bir isçi muhalefeti, bir sol muhalefet öncelikle fabrikalardan ve devrimi yapan partinin bagrindan, Bolseviklerin arasindan yükseldi. Devrim'i ve Bolsevizm'i gasp eden bürokrasi ve onun yozlasmis sözcüleri, bu muhalefeti kendi geçmislerinden koparmak için yeniden adlandirmakta gecikmeyecekti: Troçkistler...
Anlatilan Rusya'da ve dünyada proleter devrimin sürekliligi için mücadele eden Bolsevizm'in yenilgisinin hikâyesidir.
Devrimi yapan kusagin kursuna dizilmeden önceki son mücadelesi, komünizmi kapitalistlerin korkulu rüyasi olmaktan çikaran bürokratik düzenin insasi, sinif savasiminin bir baska yüzü…
Sovyetlerde dolasan hayalet: Troçkistler
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli