Bu kitabın genel fikri kesinlikle olağanüstüdür ve editörler metinleri sosyolojideki disipliner ve disiplinler-ötesi gelişmeler bağlamında ustaca sıralamışlardır. Bu çalışma alana bir katkı olduğu kadar temel bileşenleri bakımından da kapsamlı ve güvenilir bir kılavuzdur.
William Outhwaite (Sosyoloji Profesörü, School of European Studies, Sussex Üniversitesi)
Tarihsel sosyoloji üzerine bu ustaca taramada temas edilmeyen bir husus bulunduğunu düşünmek zordur. Editörler hem temaların hem de katkıda bulunanların seçiminde fevkalâde bir iş başarmışlardır. Artık nihayet karşılaştırmalı tarihsel sosyoloji üzerine lisansüstü derslerimizde başvurabileceğimiz güncel bir kitaba sahibiz. Gerçekte bundan daha fazlası yapılamazdı Editörlerin ‘Giriş’ yazısı bu alanın nasıl geliştiği ve karşı karşıya olduğu problemler hakkında okuduğum en iyi ifadelerden biridir.
Krishan Kumar (Sosyoloji Profesörü, Virginia Üniversitesi.)
Tarihsel Sosyolojiye Giriş’te alanın gelişimi kapsamlı olarak incelenmektedir. Genel bir giriş yazısında tarihsel sosyolojinin sosyal bilimlerde ‘kültüre dönüş’ten sonraki konumu ana hatlarıyla ifade edilmekte, konu üç kısımda, önce özetlerle ve bağlamları içinde aktarılmakta ve ardından açımlanmaktadır.
Kısım I temellere ayrılmıştır ve Marx, Weber, evrimci ve işlevselci yaklaşımlar, Annales Okulu, Elias, Nelson ve Eisenstadt’a odaklanır. Kısım II modernleşme, geç Marksizm, tarihî coğrafya, kurumsal tarih, kültür tarihi, entelektüel tarih, post-kolonyal yaklaşım ve soykütüğü yaklaşımına odaklanır. Kısım III tarihsel sosyolojideki devlet teşekkülü, milliyetçilik, sosyal hareketler, sınıflar, ataerkillik, mimarî, din, ahlâkî düzenlemeden dönemleştirmeyle ve Doğu-Batı ayrımlarıyla ilişkili problemlere kadar en temel temalara odaklanır.
Sistematik, bilimsel ve ilgi çekici bu kitap okuyucuya tarihsel sosyoloji konusunda yetkin ve otorite bir kılavuz sunmakta ve hem akademisyenlere hem de öğrencilere ilgili konularda ışık tutmaktadır.
Yazar Adı
Gerard Delanty Engin E. Işın
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli