Kalbi Allah’a bağlama sanatı ile psikolojik sorunlarımızı nasıl çözeriz?
Tasavvuf Yolculuğundaki Hâller ve Bunların Psikolojik-Terapik Etkileri
Tasavvuf, kalbi Allah’a bağlama sanatıdır. Tasavvuf, insan-hayat ve dünyaya ilişkin kavrayışımızın derinleşmesinde bize çok önemli imkânlar sağlar. Tasavvufî anlayış, varoluşsal ve kalıcı değerlerin ne olduğunu anlamanın ve kendimizi keşfetmenin son derece önemli bir yoludur. Kendini keşfeden insan, tasavvuf sayesinde ‘Kendini’ ve ‘Rabbini’ tanır.
İnsanın kendine hâkim olması anlayışından doğan ‘Kendini Bilme-Rabbini Bilme’ farkındalığı, tasavvufun ruhları tedavi ve terapi edici yönünü ortaya koyar.
Bu kitapta tasavvuf yolculuğunun takva, istikamet, tevbe, muhasebe, murakabe, hürriyet, ibnü’l-vakt, ihlâs, sabır, dua, tevâzu, hayâ ve tevekkül duraklarıyla tanışacaksınız. Ve bunların dikkat-odaklanma bozukluğu, melankolik kişilik yapısı, kaygı bozukluğu, korku, depresyon, narsisizm, öğrenilmiş çaresizlik, takıntılı düşünceler, akut stres bozukluğu, kendinden kaçma, kendine yabancılaşma, nevrotik suçluluk, duygu durum bozukluğu, anormal davranış kalıpları, zihin bulanıklığı, bağlanma bozukluğu, empati eksikliği, aşağılık kompleksi, üstünlük kompleksi, ego kontrolü, benlik arayışı, kendini-keşfetme, kendini-gerçekleştirme, kendini-aşma, umut ve sorumluluk bilinci, kendini yenileme, üretkenlik, anlam arayışı, öz-saygı ve öz-güvenin oluşumu, güvenlik ihtiyacı, kendini ifade etme, kişilik bütünlüğü, sonsuzluk duygusu, ruhsal enerji ve aşk duygusu gibi psikoloji temelli alanlarda, dertlerinize nasıl deva olduğuna tanık olacaksınız.
Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Esma Sayın
2001 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Psikolojisi Bilim Dalı’nda yüksek lisans çalışmasına başladı. 2003 yılında “Namazın Karakter Gelişimi Üzerine Etkisi” isimli tezini tamamladıktan sonra, Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı, Tasavvuf Ana Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına başladı.
2010 yılında, “Tasavvuf Kültüründe İbadetler ve Hac Örneği” isimli doktora teziyle doktora öğrenimini bitirdi. Aynı yıl, Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümüne bölüm kurucu öğretim üyesi ve yardımcı doçent olarak atandı. 2012 yılında, Hakkâri Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde dekan yardımcısı ve Temel İslâm Bilimleri bölüm başkanı olarak görev yaptı.
2013-2015 yılları arasında, Adıyaman Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde senato üyesi, dekan yardımcısı ve bölüm kurucu öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2019 yılında Temel İslam Bilimleri Tasavvuf Ana Bilim Dalı’nda doçent unvanını alan Sayın, halen Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Tasavvuf Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Üniversiteye geçmeden önce Sayın; Arapça öğretmenliği, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak Kur’ân kursu öğreticiliği, cami ve cezaevi vaizeliği görevlerinde bulunduktan sonra dinî yayınlar editörlüğü yaptı. Arapça ve İngilizce bilmektedir. Ulusal-uluslararası düzeyde kitapları ve makâleleri yayınlanmaktadır. Diğer yayınevlerinden yayımlanan kitapları şunlardır: Kâşife İsimli Eserinde Ali Şuûri’nin Tasavvufî Meselelere Yaklaşımı, Emin Yayınları, 2018., The Most Magnificent Prayers for Spritual Healing, Lambert Academic Publishing, Mauritius, 2018., Tasavvuf Eğitimi, Hafıza Teknikleriyle Tasavvuf Kavramları, Rağbet Yayınları, İstanbul, 2018., Sufism Therapy, Lambert Academic Publishing, Berlin, 2018., Prayer Therapy, Lambert Academic Publishing, Berlin, 2017., Tasavvufî Aşkla Esmâü’l-Hüsnâ, Emin Yayınları, Bursa, 2016., Namaz ve Karakter Gelişimi, Nesil Yayınları, İstanbul 2014., Tasavvuf Terapisi, Nesil Yayınları, İstanbul, 2014., Haccın Kalbine Yolculuk, Nesil Yayınları, İstanbul, 2012., Anne Kucağı Namaz, Nesil Yayınları, İstanbul, 2012., Dua Terapisi, Nesil Yayınları, İstanbul, 2011.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli