Aydinlanma'nin, insanlar üzerinde bir dizi baski kuran bir yanilsamalar çagi olarak görülmesi, postmodernizmle birlikte moda haline geldi. Toplum kuramlari, büyük anlatilar olmakla elestirildiler. 18. yüzyil philosophelarinin evrensel bilgi ve özgürlük vaadinin, Aydinlanma projesinin kendi içindeki sinirlama ve ikilemler tarafindan yalanlandigi söylendi. Burada gözden kaçan bir husus vardir: Aydinlanma bizzat kendi içinde, önde gelen toplum kuramcilarinin neredeyse tamami tarafindan elestirilmis, zayifliklarina dikkat çekilmisti.
Iste. Alex Callinicos'un, kuramlarini olusturduklari baglami yeniden insa ederek tarihsel bir perspektiften ele aldigi isimler de, Aydinlanma'nin özgürlesme iddiasini, elestirel yaklasimi elden birakmadan tasiyan düsünürler.
Toplum kuraminin modern felsefedeki merkezi temalarla, politik ekonominin gelisimiyle ve evrimsel biyolojinin etkinligiyle baglarini kuran Callinicos, son iki yüz yila damgasini vuran pek çok kuramciyi inceliyor. Montesquieu, Adam Smith ve Iskoç Aydinlanmasi, Hegel, Marx, Tocqueville, Mill, Maistre, Gobineau, Darwin, Spencer, Kautsky, Nietzsche, Durkheim, Weber, Simmel, Freud, Lukacs, Gramsci, Heidegger, Keynes, Hayek, Parsons, Frankfurt Okulu, Levi-Strauss, Althusser, Foucault, Habermas, Bourdieu, Beck ve Giddens.
Callinicos'un kitabini bu tür 'toplayici' kitaplardan ayiran özellikleri, dönemler yerine sorunlara yogunlasmasi, her düzeydeki okura hitap eden açik ve net anlatimi. Ve Marksist pozisyonu.
Yazar Adı
Alex Callinicos
Çevirmen
Yasemin Tezgiden
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli