“Mevcut hiçbir kitaba benzemeyen bir sekilde Kösebalaban’in Türk Dis Politikasi eseri Türkiye gibi yükselen bir gücün global tavrina sekil veren ideoloji, tarih ve kimlik arasindaki etkilesimi mahir biçimde açikliyor. Türkiye’nin yükselen Kemalizm-sonrasi dis politikasinin karmasik yolunda bir rehber olmasi açisindan çok güvenilir bir kaynak.”
-Peter Mandaville, George Mason Üniversitesi
“Kösebalaban, ideoloji ve kimligi de tartismaya sokarak Türk dis politikasinin geçmisini ve bugününü anlamamizi saglayan canli bir perspektif sunuyor ve Türk dis politikasini jeo-politikanin ve reel-politikanin hakimiyetinden kurtariyor. “Içerisi” ile “disarisi” arasindaki açigi kapatan bu kitap, küresellesme baglaminda Türkiye’nin dis iliskilerinin kapsamli bir resmini görmemizi sagliyor.”
-Ihsan Dagi, Orta Dogu Teknik Üniversitesi
“Bu kitap Türk dis politikasina; onun kaynaklari, özellikleri, basarilari ve karsilastigi güçlükler konusunda yaptigi derin analizlerle, ihtiyaç duydugumuz baska bir açidan bakmamizi sagliyor ve bunu dis politikayi sâdece uluslararasi mücadelelerin degil demokrasi ve kimlik için yapilan ulusal mücadelelerin de kesisme noktasina koyarak basariyor. Türk dis politikasinin yönü ve amacinin yeni bir önem kazandigi bir zamanda Kösebalaban’in kitabi, diger akademik kitaplarin, Türkiye’nin dis politikasinda büyük degisimlere sebep olan iç çatismalara ve ideoloji, güç, kimlik, din ve militarizmle ilgili tartismalara ne kadar az odaklandigini göstermesi açisindan önemli bir hatirlatma yapan, tam zamaninda yazilmis bir eser. Türk Dis Politikasi, akademisyenler, arastirmacilar, ögrenciler, siyasî stratejistler, politikacilar ve Türkiye’nin dis politika sürecinin akademik degerlendirmesinde iç dinamiklerinin gerektigi gibi çalisilmadigi, göz ardi edildigi veya bunlara gereken önemin verilmedigini düsünen herkes için mutlaka okunmasi gereken bir kitaptir.”
-Ümit Cizre, Istanbul Sehir Üniversitesi
Türkiye’nin dis politikasina yön veren sebepler, çogunlukla baslica dört ideolojik grup arasindaki ideolojik kavgada bulunabilir: Seküler milliyetçilik, Islamî milliyetçilik, seküler liberalizm ve Islamî liberalizm. Kitap, bu ideolojik savasin Osmanli’daki köklerini kesfederken Cumhuriyet tarihinin farkli dönemlerinde rakip kimlik gruplarinin dis politikayi sekillendirmek için nasil mücadele ettiklerini anlatarak ilerliyor. Siyasî partilerin yükselislerini ve düsüslerini; bu ideolojik pozisyonlari temsil eden hareketleriyle onlarin dis politikayi kendi degerleri ve ilgi alanlariyla ayni dogrultuda olacak sekilde degistirme ve kullanma mücadelelerinin izini sürüyor. Adalet ve Kalkinma Partisi dönemindeki dis politikanin durumunun tartisilmasina ise özellikle odaklaniliyor.
Yazar Adı
Hasan T. Kösebalaban
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli