“Ulu, meşhur adamlar gibi o... O eski gu¨nlerde hikâyelerini anlattıkları [kahramanlar] gibi... Onlar aşk için yaşamazlar... aşkla yaşarlar. Söylu¨yorum sana, gördu¨m, onların kanından o. Tanıdığı bu¨tu¨n o adamlar peşinden ateşe atarlar kendilerini. Artık onun peşinden gitmeyecekleri bir gu¨n gelecek olursa eğer... İçin için ölmeye başlayacak.”
Cennet Ateşi, Makedonyalı Philippos’un oğlunun, yani Bu¨yu¨k İskender’in çocukluğundan başlayarak babasının ölu¨mu¨nden sonra kral olduğu gu¨ne kadarki hikâyesini anlatıyor. Annesi Olympias’ın odasından hocası Aristoteles’in ders verdiği odalara ve savaş meydanlarına varıncaya kadar İskender’in yaşadıklarını aktarıyor. Annesinin sevgisi, babasının şiddeti, arkadaşı Hephaiston’un duygudaşlığıyla bu¨yu¨yen, on iki yaşındayken ilk defa bir insanı öldu¨ren, on sekizindeyken Makedon atlılarının komutanı olan bir antik kahramanın, tarihin Bu¨yu¨k İskender’inin oluşumunu her yönu¨yle gözler önu¨ne seriyor. Otuz u¨ç yaşında öldu¨ğu¨nde, krallığını Batı Trakya’dan Mısır ve Hint diyarlarına kadar yayılmış bir imparatorluğa dönu¨ştu¨rmu¨ş, Batı uygarlığının örnek önderi olmuş bir çocuğun hayat hikâyesi.
Bu¨yu¨k İskender Üçlemesi, u¨nlu¨ tarihi roman yazarı Mary Renault’nun, çarpıcı yeteneğiyle antik du¨nyanın gerçek kahramanlarını canlandırdığı, kanları ve terleriyle, tu¨m tutkuları ve vahşetleriyle, gizli yönleri ve du¨nyevi hırslarıyla kurguladığı başyapıtı.
“İskender, nihayetinde, her fırsatta olabildiğince çok insan öldu¨rmeye hevesli tehlikeli bir psikopat... Bu sadece bir roman değil, aynı zamanda tarihi parçalamış bir adam hakkında kurulabilecek en iyi hayal.” –The Guardian
“Bu¨yu¨k İskender Üçlemesi yirminci yu¨zyılın en beklenmedik ölçu¨de özgu¨n sanat işlerinden biri.” –Gore Vidal
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli