Bati uygarligi mirasini, metinleri özgün dillerinden okuyarak özümseyen, Yunan-Roma kültürü konusunda büyük bilgi sahibi Italyan sair, felsefeci ve deneme yazari Giacomo Leopardi’nin (1798-1837) henüz yirmi alti yasindayken yazdigi düzyazi basyapiti Hisseli Kissalar (Operette Morali), dönemin elestirmenleri tarafindan tepkiyle karsilandi, yasakli kitap ilan edildi; 20. yüzyilda benzersiz, “büyük bir siir” oldugu yeniden anlasildi.
Leopardi, modern Italyan edebiyati üzerinde derin etkiler birakti. Eugenio Montale, Umberto Eco ve Italo Calvino gibi yâzarlar, Leopardi’de kendilerine bir model ve bir usta buldular.
Yasamin dayanilmaz agirligiyla hesaplasmasini ara vermeden sürdüren Leopardi, hisseli kissalarinda, eski mitlerden yararlanarak, yasam ve insan hakkindaki görüslerini yergili bir dille ifade eder; kurmaca diyaloglar araciligiyla insanin arzu ve düs kirikliklarini kalici imgelere dönüstürür. Kissalarda Moda ile Ölüm, Fizikçi ile Metafizikçi, Cüce ile Cin, Yeryüzü ile Ay konusurlar, Prometheus bahse girer, Yergiciler Akademisi ödüller dagitir; mumyalar, kuslar, yabanhorozlari, felsefeciler ve seyyar saticilar, insanin tükenmek bilmeyen mutluluk özlemi, can sikintisi, ask ve ölüm konularinda hisselerini alirlar.
Italyan yazarlari düzyazi yapitlarinda bile asil dehalarini, en çok bulus ve düsüncenin birkaç sayfaya sigdirildigi metinlerde gösterirler; tipki, baska edebiyatlarda bir benzeri bulunmayan Leopardi’nin Hisseli Kissalar’inda oldugu gibi.
ITALO CALVINO
Yazar Adı
Giacomo Leopardi
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli