İntihar ve Bilimkurgu
İntihar ve Bilimkurgu

İntihar ve Bilimkurgu

Yayınevi / Tedarikçi : Koç Üniversitesi Yayınları
Fiyat : $13.76
Barkod : 9786258022087
:
Carlos Gutiérrez-Jones, çağdaş bilimkurgu yapıtlarından oluşan malzemesinde, psikolojinin karanlık tarafındaki intihar krizlerinin nasıl yorumlandığını inceliyor.

Sadece kriz anlarındaki intihar eğilimleri değil, dibe vurmalar, kendine zarar verme öru¨ntu¨leri, yeniden başlatma imkânları gibi geniş çaplı olasılıkları bilimkurgu edebiyatının bazı başyapıtları ve yakın dönem sinemanın ses getirmiş iki filmi u¨zerinden ele alıyor. Böylece Viktorya döneminde Darwin’in yarattığı kaygılardan uzay çağındaki nu¨kleer imha tehdidine, yapay zekânın gelişiminden bilinçaltının sibernetik istilasına ve oyunlaşan du¨nyada şirketlerin egemenliğinden ufuktaki ekolojik felakete ve biyoterörizmin yu¨kselişine çok farklı kriz halleri hakkında du¨şu¨nme imkânı veriyor.

“İlk Bölu¨mu¨n odaklandığı Dr. Moreau’nun Adası’nda, H.G. Wells Darwin’in evrim kuramının doğurduğu krize ve insan özgu¨cu¨lu¨ğe meydan okumasına yanıt veriyor.

Stanislaw Lem’in Solaris’ine ayrılan İkinci Bölu¨m yazarın bilimin gelişmesine dair, kaçınılmaz gibi göru¨nen ve yabancı yaşamla teması son derece sorunlu bir hale getirebilecek bir önyargı, bir insanbiçimcilik olarak ifadesini bulan, derin kuşkuculuğunu ele alıyor.

Üçu¨ncu¨ Bölu¨m yapay zekâlarla paylaşılan bir du¨nyada insanlığın statu¨su¨ne dair kaygıları işleyen bir romanı, William Gibson’ın Neuromancer’ını inceliyor; burada Gibson özellikle bu tu¨r zekâların yaratıcılarından ne tu¨r du¨şu¨nce alışkanlıklarını almış olabileceklerini soruyor.

Dördu¨ncu¨ Bölu¨m yakın tarihli iki filmi, Christopher Nolan’ın Başlangıç’ını (Inception) ve Rian Johnson’un Tetikçiler’ini (Looper) analize tabi tutuyor.

Margaret Atwood’un DelliÂddem u¨çlemesini inceleyen Beşinci Bölu¨m, yazarın kıyamet sonrası tahayyu¨lu¨nu¨n modern çevreci hareketin gelişmesinde önemli bir rol oynayan Malthusçu dinamiklerin kapsamlı bir eleştirisini ortaya koyduğunu savunuyor.”
Yazar Adı
Carlos Gutiérrez-Jones
Çevirmen
Barış Cezar
Baskı Sayısı
1. Baskı
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Kapak Türü
Karton Kapak
Ölçü Birimi
AD
Basım Yılı
2022
Sayfa Sayısı
216
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli
Ebat Bilgisi
çokebatlı
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR