Ali Karaçalı, bireyin içsel duyuş ve düşünüşünü içeren öyküler yazmıştır. Öykülerinde öykü kişilerinin ruh yapılarıyla, yer aldıkları çevresel şartları örtüştürerek yapısal bir bütünlüğe ulaşmaya çalışmıştır.
Son öykülerinde, bireyden topluma, diğer bir söyleyişle tekil durumlardan çoğul durumlara geçişi de deneyen Ali Karaçalı, deneyimli bir atmosfer öykücü olarak, toplumsal içerikli öykülerde de başarılı bir grafik çizmiştir.
÷mer Lekesiz
Ali Karaçalı’nın Kamçı adlı kitabı, öykümüzün önemli kazanımlarından biridir. Öykülerde olay, entrika öne çıkmaz, daha çok zihinsel durumlar, olgular, özellikle imgesel düzeyde ortaya konur. Hakikat vurgusu fotoğrafik anlatımla öykülere serpiştirilir, başkaldırı teması, sömürü düzeni ve kaotik ortam dilin ve muhayyilenin gücüyle örneklenir.
Meselesi, mesajı olan bu öyküler didaktiklik tuzağına düşmez, mesaj incelikle verilir ve edebiyatın kuşatıcı diliyle yumuşatılır.
İmgesel anlatım Ali Karaçalı’nın temel anlatım biçimlerinden biridir. Bir köprüden, bir kamçı sesinden, bir kuş sesinden, bir kart-mektuptan derinlikli, çağrışımlı, kuşatıcı insanlık hâlleri devşirir, bütün bunları öykünün diline aktarır.
Kamçı, durum öyküsünün, imgesel anlatımın ve temel insanlık durumlarının yetkin örneği olma özellikleri nedeniyle her zaman bir başucu kitabı olmayı hak ediyor.
Necip Tosun
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli