NURBİYE UZ KİMDİR?
1973 Eskişehir doğumlu olan sanatçı, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olduğu yıl (1994) aynı fakültede araştırma görevlisi olarak meslek hayatına başlar. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda “Yüksek Lisans” eğitimini, 2002’de aynı üniversitede heykel alanında “Sanatta Yeterlik/Doktora” eğitimini tamamlar. 2015 yılında “Doçent” ve Aralık 2020 yılında “Profesör” unvanı alır. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde Prof. Öğretim Üyesi ve dekan yardımcılığı görevini yürütürken 7 Mart 2021 tarihinde genç yaşta talihsiz bir ameliyat sonrasında aramızdan ayrılır.
Nurbiye UZ 1991-2021 yılları arasında 150’den fazla ulusal ve uluslararası karma sergide yer almıştır. Ayrıca, eserleriyle yurt dışında birçok uluslararası sergi ve heykel sempozyumuna davetli sanatçı olarak katılmış, ülkesini ve üniversitesini başarıyla temsil etmiş, sempozyumlarda yaptığı eserleri kalıcı olarak müzelerde ve alanlarda yerlerini almıştır. Sanatçı; 4’ü yurtdışından (2. si İspanya ve diğer 2. İsviçre) olmak üzere 11 prestijli ödüle sahiptir..
Ülkemizde Başta “Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel” ve “Atatürk ve Havacılar” olmak üzere çok sayıda anıtsal çalışmalara, anıtsal büstlere, rölyeflere ve dış mekan heykel uygulamalarına imza atmış ve ülkenin farklı şehirlerinde bu anıt heykeller yerlerini almıştır. Yurt içinde ve yurt dışında müzelerde, kamu kuruluşlarında, özel koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunan sanatçının 5 kişisel sergisi, çok sayıda bilimsel araştırma ve yayınları vardır.
Cumhuriyet değerlerini benimseyen çağdaş, entelektüel aydın bir sanatçı olan UZ; duru, özgün ve sıra dışı bir kişiliktir. Maddi varlıkların, gösterişin, popülerliğin dışında kalarak sanatıyla var olabilmiş ve yaratıcı kimliğini eğitimci kişiliğine de yansıtmıştır. Onun hayalleri bu dünyada maddi varlıklarla sınırlandırılamaz. Ün, şöhret ve mutluluk peşinde koşmak kolaycılıktır, basittir. Her zaman yaşamı sorgulamak, onun hakkını vermek mücadeleyi göze almak gerekir.
Hazırlanan bu kitapta desen dersi için eğitimin niteliğini arttıran önemli örnekler arasında yerini alan Nurbiye UZ’un üç makalesi yer alır. Bunlar; sanatçının “yaratıcı desen” hakkında kendi dersinde uyguladığı çalışma örneğini temel alarak oluşturduğu özgün makalelerdir. İkinci bölümde daha geniş olarak sanatçının desen ve tasarımlarından seçilen örnekler yer alır. Bunlar farklı sanatsal tekniklerin birlikte kullanıldığı özel, özgün örnekler ve daha net bir ifadeyle özgün sanatsal formlardır.
Nurbiye UZ yaşamını sanata vererek bu genç yaşında arkasında pek çok eser bırakmış, nice değerli öğrenciler yetiştirmiş, birçok kişiye öncülük etmiş, nitelikli eğitimci ve sanatçı kimliğiyle örnek olmuştur. Bundan böyle bıraktığı eserlerle insanları, kitleleri etkilemeye, ilham vermeye devam edecek, geleceğe ışık tutacaktır.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli