Zordur “prematüre ailesi” olmak... Henüz evdeki odası hazır değilken gelen o mini minnacık canı camlar arkasına koyarlar yeni odası niyetine. Siz ömrünüzü vermeye hazırken, “Dokunursam zarar verir miyim?” endişesiyle bir güzel haber için hemşirelerin gözüne bakar durursunuz. Çok dile getirmeseniz de, “Acaba ben bir hata mı yaptım? Neden hazır değilken geldi dünyaya?” diyerek içten içe kendinizi yersiniz. Her nefesiniz dua olur. Yalnızlık hissi sarar, sadece siz ve eşiniz vardır bu kadar korkan sonraki günün getireceklerinden. İşte İnci’nin kitabı, bu yalnızlığında anne babalara bir nefes, bir dua gibi. İyi ki yazdın bu kitabı İnciciğim, eline, yüreğine sağlık...
30. haftada doğan Duru’nun annesi Seçil Fida
Anne babalığa doğru umutlu bir yolculuk başlar her gebelikte. Dokuz ay sürmesi beklenen bu yolculuğun daha kısa sürede doğumla noktalanması hemen her zaman büyük bir şoktur. Anne babalar çok minik, çok hassas doğan bebeklerini günlerce, haftalarca, bazen aylarca kucaklarına alamazlar. İnci Candemir bu yollardan bizzat kendisi geçmiş bir anne. PREMATÜRE BEBEK BAKIMI kitabında birçok uzman ve ailenin kapısını çalmış. Kitabında doğum, yenidoğan ve çocuk hekimlerini, yenidoğan hemşirelerini ve prematüre ailelerini bir araya getirmiş. Değişik bakış açılarından prematüreye kendini adamış uzmanların görüşleri sorular-cevaplar şeklinde harmanlanmış. Prematüreye dokunma, onu anlama, rahatlatma, besleme teknikleri detaylı bir şekilde anlatılmış, görsellerle anlaşılır kılınmış. Yenidoğan Yoğun Bakım ebeveyni olarak nasıl davranılması gerektiğini anlatmış.
Kitapta da belirtildiği gibi erken doğanın ebeveyni olmanın zorluğu ancak yaşanınca anlaşılacak delirtici bir durum. Bu kitap prematüre ailelerinin ellerinden düşüremeyecekleri çok değerli bir kılavuz.
Dr. Gülnihal Şarman - Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı
Prematüre annelerinin başucu kitabı bu resmen! Böyle başka bir kaynak Türkiye’de hiç görmedim. Çok kıymetli bir iş yapıyorsunuz, ne olur emeğinizin heba olmasına izin vermeyin. Sizden haberi olmayan o kadar çok insan var ki ve prematüre annesi olup hiçbir şeyden haberi olmayan... Ben bunun için şükrediyorum. Ne desem bilemiyorum, Allah razı olsun sizden. Ağlayarak, gülümseyerek, duygu karmaşası içinde okudum tamamını. Güzel yüreğinize sağlık.
27. haftada doğan Yusuf Kadir Sarıyer’in annesi Nazlı Necla Öztürk
Bebek sahibi olmak her adımında son derece heyecan verici... “Nasıl bir karakteri olacak, kime benzeyecek, birlikte neler yaparız?” düşüncelerinin yanında birtakım ufak endişeler de yaşıyorduk tabii ki... “Bu kadar kırılgan ve minik bir canlıyı nasıl emziririm? Altını nasıl değiştiririm? Nasıl yıkarım? Gazını nasıl çıkartırım?” Ama hiç kendimize konduramadığımız veya şahit dahi olmadığımız bir şekilde bebeğimiz “prematüre” doğunca panik ve endişe dalgası ile bu soruların yanına çok daha fazla ve ağır olanları eklendi: “Bugün bağırsakları çalıştı mı? Kendi kendine nefes alıyor mu? Midesinden safra geldi mi? 1 cl yani 1 damla anne sütünü denediklerinde sindirebildi mi? Bugün doktoru bize ne diyecek?” Ve her gün ayrı bir bilinmezlik... Bu süreçte taze anne ve baba olarak nefes almak oldukça zordu...
İnci Hanım işte tam nefes almakta zorlandığımız bu anda hayatımıza girdi. Prematüre anne ve babası olarak İnci Hanım’la birlikte korkularımızı ve endişelerimizi bir kenara bırakıp minik kızımıza Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ve sonrasında annesi ve babası olarak nasıl ışık olabileceğimizi öğrendik.
Bu süreçte İnci Hanım’la tanışmak ve desteğini almak bizim için çok büyük bir şanstı...
Bu kitap da prematüre bebek sahibi olan tüm anne ve babalara ışık olacaktır. Yüreğinize ve emeğinize sağlık İnci Hanım.
31 haftalık ve 1 kilo 175 gram doğan Kayla bebeğin anne ve babası Burcu Can ve Alphan Akpeçe
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli