“Teyzem Latife, Mustafa Kemal ile karsilikli olarak birbirlerine verdikleri söz geregi hiç konusmadi. Ancak o dönemde zaten bir kadinin bosanmadan sonra konusmasi ailemizde olmayan bir seydi, ayrica bu sözü de verdigi için hiçbir sekilde konusmadi. Aile de, aslinda onun vermis oldugu bu sözü onurlandirarak bir vasiyet bildi, bu sebeple onlar da konusmadi. Ancak Latife teyzemin Mustafa Kemal’i, evliligini, kocasini korumak için vermis oldugu sözü tutmasi o zaman için Pasa’yi korumus olabilir ama bugün artik korumuyor. Çünkü o kadar çok yanlis fikir, yanlis bilgi var ki, bugün artik bazi seyleri konusmak lazim. Latife teyzemin hayati gizli, sakli bir sey degil. Nereye gittigi, ne yaptigi belli fakat yorumlamalar o kadar yanlis ki, bunlar hakkinda yanlis bilinenleri açiklamayi bir görev olarak görüyor ve bir borç olarak biliyorum.”
-Mehmet Sadik Öke
“Pasa kendisini öpmek için egildiginde tavana üç el ates eden Latife Hanim, Mustafa Kemal’e ‘Son kursunu kendime sakladim. Siz memlekete lazimsiniz,’ demis... Efsane degil gerçeklerle yüz yüzeyiz. Ussakizade ailesinden Mehmet Sadik Öke, 90 yildir aile içinde sakli tutulan degerli anlatilari okurlarla paylasiyor. Mustafa Kemal-Latife Ussaki izdivacinin bilinmeyen yanlarina ayna tutan bir nehir söylesi.”
-Ipek Çalislar, yazar
“Mehmet Sadik Öke, ‘Teyzem Latife’ ile, mutlulugu ve aciyi da yasamis Latife Hanim'i, hak ettigi degerde ve samimi bir dille anlatan, zevkle ve begenerek okuyacagimiz bir eser ortaya koyuyor. ‘Teyzem Latife’ ile, Latife Hanim'i daha iyi taniyacagiz ve onu daha iyi anlayacagiz.”
-Oguz Akay, yazar
“Anne yarim Gülümser oglu Mehmet’in agzindan iki siradisi insanin ekseninde bir devrin ve bir ailenin, bizim ailemizin melodramini, o bildik hikâ- yeleri, tarihçi titizligi ile süzülmüs kelimelerde yeniden hatirliyorum.”
-M. Muammer Erboy, Latife Hanim’in Yegeni
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli