Tarihte ilk kez Çin’de fazla kilolu insanların sayısı sağlıklı kilodakileri geçmiş durumda. Meksika’da obezite oranı otuz yılda üç katına çıktı. İngiltere’de yetişkinlerin yüzde altmışı, çocukların yüzde otuzu aşırı kilolu. Amerika ise hâlâ dünyanın en obez ülkesi.
Tuz Şeker Yağ işlenmiş gıda endüstrisi devlerinin sırlarla örülü dünyasına bir yolculuk ve son elli yılda insanları üç temel maddeye bağımlı hale getirip Kuzey Amerika ve dünyanın geri kalanının beslenme anlayışını nasıl değiştirdiğini gösteren bir araştırma. Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Moss, gıda endüstrisi patronlarının daha çok tüketim ve kazanç sağlamak için ürün içeriklerindeki tuz, şeker ve yağı nasıl gizlice sürekli artırdığını kanıtlayan tüyler ürpertici bilgilere yer veriyor. Kendine özgü gazetecilik tarzını gizlenen belgeler, şirket içi haberleşmeler ve sektörün içinden çok sayıda çalışanın verdiği tanıklıklarla birleştiren Michael Moss, bu şirketlerin insan sağlığına zararlarına bakmaksızın kazanç uğruna neler yaptığını ve yapmaya devam ettiğini gözler önüne seriyor. Çağın vebası olarak kabul edilen obezite salgınının hüküm sürdüğü bugünlere nasıl geldiğimizi bize gösteriyor ve endüstri devlerine her şeyin yanlarına kalmayacağı mesajını veriyor.
Yıllardır bu şirketler kârları ile insan sağlığı arasında kaldıklarında daima insan sağlığını tehlikeye attılar, artık savunma sırası sizde.
Alışveriş sepetinizdeki gerçekle yüzleşmeye hazır mısınız?
Dünyanın en iyi araştırmacılarından biri insanlığa en çok zarar veren kartellerden birinin iç yüzünü ortaya çıkarmaya karar verirse ne olur? Ortaya elinizdeki gibi tüm bir nesli yavaş yavaş zehirleyen gıda endüstrisine dair güçlü, aydınlatıcı ve şaşırtıcı bir kitap çıkar. Abur cubur yemeyi seven herkes bu kitabı okumalı.
Ron Suskind
Adına ister gazetecilik deyin ister kamu yararına bir hareket, Tuz Şeker Yağ takdire şayan bir başarı.
The New York Times
Michael Moss dev gıda firmalarının görünenin ardındaki yüzünü açığa çıkarıp abur cuburların insanların daha fazla yemesine ve bazı gıda maddelerine bağımlı hale gelmesine yol açacak şekilde ürünlerini tasarladıklarını ortaya koyuyor.
Michael Pollan
Eğer yaşadığımız obezite salgınında gıda endüstrisinin parmağı olduğuna inanmıyorsanız bu kitabı okuduktan sonra görüşlerinizi değiştirmeniz gerekecek.
The Washington Post
Sağlığından kaygı duyan tüketicilerin kaçırmamaları gereken bir kitap.
The Wall Street Journal
İnsanı düşünmeye sevk eden, endüstrinin derinlerindeki gizleri açığa çıkaran ve belgelere dayanan bir gazetecilik başarısı.
The Boston Globe
Okuyucuların gözünü atıştırmalık endüstrisinin gerçeklerine açacak ve çok sevsek de bizi hasta eden bu yiyeceklerin arkasında dönen karanlık hesapları ortaya çıkaracak bir çalışma.
Publishers Weekly
Ceplerini şişirmek için ürünlerini tuz, şeker ve yağla dolduran şirketlere karşı şaşırtıcı ve aydınlatıcı bir manifesto. Son yıllların
en önemli kitaplarından.
Kirkus Reviews
Michael Moss her bir satırı incelikle araştırılmış bu kitapta gıda endüstrisi devlerinin dünyadaki herkesi nasıl bağımlı hale getirdiğini gösteriyor. Ayrıca tuz, şeker ve yağ bizi baştan çıkardığında sadece abur cuburlara saldırmadığımızı, yeme biçimimizi ve hayatlarımızı radikal bir şekilde değiştirdiğimizi de gözler önüne seriyor.
Alice Waters
Çevirmen
Hadiye Deniz Ülker
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli